Campus Mundival Rovaniemiben

A ​Sarkcsillag alatt

A ​Sarkcsillag alatt

A Sarkcsillag alatt...

2019. február 25. - asarkcsillagalatt

lapland-photography_003_torassieppi-finnish-lapland-finland-drone.jpgA Sarkcsillag alatt Väinö Linna (finn író, 1920-1992) három kötetes műve, amely az 1800-as évek végétől a 20. század közepéig, több generáción átívelve mutatja be egy finn család történetét, és ezen keresztül a finn társadalom fejlődését. A könyv és a címe úgy kapcsolódik a blogomhoz, hogy én is a messzi északról írok, a sarkvidékről, a helyi emberekről és életkörülményekről.

A következő egy hónapot, 2019 márciusát Finnországban, azon belül Lappföld fővárosában, Rovaniemiben töltöm, a Tempus Közalapítvány és a Campus Mundi ösztöndíjprogram jóvoltából. A készülő doktori disszertációmhoz szeretnék minél több anyagot gyűjteni. A kutatási témám az Arktisz geopolitikája, amelyet a nagyhatalmi politikai játszmákon túli kérdésekkel szeretnék kibővíteni. A célállomásom a Lappföldi Egyetem, ahol van egy kimondottan a témakörrel foglalkozó intézet, az Arktisz Központ (Arctic Centre).

A kint tartózkodásom alatt két kérdésre keresem a választ: A természet jogai, hogyan jelennek meg az Arktisszal kapcsolatos politikaformálásban? Másrészt, hogy az őslakos népek milyen szerepet játszanak az Arktisszal foglalkozó nemzetközi fórumokon, és a sarkvidék természeti jogok képviseletében?

A blogon elsősorban nem utazási tippeket, vagy külföldi tanulmányi itinert készítsek. Már csak azért sem, mert mindössze egy hónapot töltök Lappföldön. Sokkal inkább a kutatásom előrehaladásáról, és emellett a helyszínnel és az itt élőkkel kapcsolatos benyomásairól és tapasztalataimról szeretnék beszámolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://asarkcsillagalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr4514652123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása